Polskie Gwary

Przepis na polski Żurek

Składniki :

1 kg kiełbasy polskiej
1 posiekana cebula
3 ząbki czosnku, posiekane
2 liście laurowe
1 łyżka nasion kminku
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
1 litr zakwasu żytniego
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 jajka na twardo, obrane i pokrojone na kawałki
1 pęczek posiekanej świeżej pietruszki

Instrukcje :

Kiełbaski gotujemy w garnku z wodą przez około 10 minut. Odcedź je i pokrój w plasterki.
W dużym rondlu na odrobinie oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie. Dodajemy liście laurowe, kminek, sól i majeranek i smażymy około minuty.
Na patelnię dodać zakwas żytni oraz ziemniaki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj kiełbaski i kontynuuj smażenie przez około 5 minut.
Usuń liście laurowe z zupy. Podawać zupę gorącą, udekorowaną jajkami na twardo i świeżą natką pietruszki.

Smacznego !

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top
%d bloggers like this: