Polskie Gwary

Przepis na sernik polski

Składniki na spód:

200 g pokruszonych krakersów graham
80 g roztopionego masła
1 łyżka cukru
Składniki na nadzienie:
900 g sera fromage blanc (lub twarogu)
400g cukru
1 saszetka cukru waniliowego
5 jaj
1 łyżka skrobi kukurydzianej
250ml kwaśnej śmietany
1 starta skórka z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

Instrukcje :

Rozgrzej piekarnik do 175°C.
W misce wymieszaj pokruszone ciasteczka, roztopione masło i cukier. Tą mieszanką wyłóż spód tortownicy o średnicy 25 cm, dobrze dociskając. Rezerwa.
W dużej misce wymieszaj ser fromage blanc, cukier, cukier waniliowy, jajka i skrobię kukurydzianą. Następnie dodać śmietanę, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.
Nadzienie wylać na przygotowany spód na patelni.
Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę i 15 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy, a środek będzie twardy.
Pozostaw sernik do całkowitego ostygnięcia w formie, a następnie włóż go do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Skosztuj i ciesz się tym pysznym, polskim sernikiem!
Smacznego !

Leave a Comment

Scroll to Top
%d bloggers like this: