Polskie Gwary

Przepis na polskie racuchy

Składniki:

2 filiżanki mąki uniwersalnej
2 szklanki mleka
3 jajka
1 saszetka aktywnych suchych drożdży
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju roślinnego

Instrukcje:

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W drugiej misce ubij jajka, dodaj mleko i olej. Dobrze wymieszaj.
Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie i połączone.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Gdy będzie gorące, wlej około ¼ szklanki ciasta na patelnię i przechyl patelnię, aby równomiernie pokryć dno. Smaż naleśnik przez około 2 minuty z każdej strony lub do złotego koloru.
Powtórz tę czynność z pozostałym ciastem, aż wykorzystasz całe ciasto.
Podawaj ciepłe naleśniki z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, dżemem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top
%d bloggers like this: