Polskie Gwary

Przepis na polski kapuściak

Składniki:

1 średnia zielona kapusta, posiekana na duże kawałki
1 cebula, drobno posiekana
3 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
3 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
500 g żeberek wieprzowych, pokrojonych na małe kawałki
1 łyżka papryki
Sól i pieprz do smaku
1 liść laurowy
1 gałązka tymianku
1/2 szklanki śmietany

Instrukcje:

W dużym rondlu podsmaż kotlety wieprzowe, aż ładnie się zarumienią.
Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodać kapustę, marchewkę, ziemniaki, paprykę, sól, pieprz, liść laurowy i tymianek.
Bulionem zalewamy warzywa i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Wyjmij liść laurowy i gałązkę tymianku.
Dodaj śmietane i mieszaj, aż zupa dobrze się połączy.
Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem żytnim.
Ta polska kapuśniak to pyszna i zdrowa opcja na pocieszający zimowy obiad. Jest również bardzo łatwy w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu na gotowanie. Smacznego !

Od redakci

Kapusniak można rowniesz zrobić z kapusty kiszonej.Moim zdaniem jest lepszy.

Leave a Comment

Scroll to Top
%d bloggers like this: