Polskie Gwary

Przepis na polskie pierogi .

Składniki na ciasto:

500g mąki
2 jajka
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

500g mięsa mielonego
1 drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka oleju roślinnego
Sól i pieprz

Instrukcje dotyczące ciasta:

W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
W drugiej misce ubij jajka, dodaj gorącą wodę i olej roślinny.
Dodaj płynną mieszaninę do suchej mieszanki i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Przykryj ciasto i odstaw na około 30 minut.

Instrukcje farszu:

Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć na złoty kolor.
Dodać czosnek i smażyć przez około 1 minutę.
Dodać mięso mielone, sól i pieprz. Gotuj, aż mięso będzie ugotowane.
Niech farsz ostygnie.

Instrukcje na pierogi:

Ciasto podzielić na pół i każdą połówkę rozwałkować na cienki placek.
Za pomocą foremki do ciastek wycinaj z ciasta kółka.
Na środek każdego koła ciasta nałóż łyżkę nadzienia.
Złóż okrąg na pół i sklej krawędzie, dociskając palcami lub widelcem.
W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę.
Do wrzącej wody wrzucamy ravioli i gotujemy około 5 minut lub do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody.
Podawać z ulubionym sosem, na przykład sosem pomidorowym lub sosem śmietanowym.
Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ten przepis na polskie rosyjskie ravioli!

Alternatywna wersja ziemniaczana

Składniki :


500 g ziemniakow
1/2 łyżeczki soli
1 szczypta piepszu

1 kostka sera bialego
Instrukcje :


Ziemniaki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozgnieść ziemniaki widelcem.
Drobno posiekaj cebulę . Smażyć je na patelni z odrobiną oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Do puree ziemniaczanego dodać cebulę ,piepsz,sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Rozłóż ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Za pomocą foremki do ciastek wycinaj z ciasta kółka.
Na środku każdego koła ciasta umieść niewielką ilość nadzienia ziemniaczanego. Złóż ciasto, tworząc półokrąg i zaciśnij krawędzie, aby je złączyć.
W dużym rondlu zagotuj osoloną wodę. Dodaj pierogi i gotuj przez około 5 do 7 minut lub do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Podawaj gorące pierogi z wybranym sosem albo polane rospuszczonym masłem.


Smacznego !

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top
%d bloggers like this: