Składniki :
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Instrukcje :
Obierz i zetrzyj ziemniaki i cebulę.
W dużej misce ubij jajka z mąką i bułką tartą.
Dodać starte ziemniaki i cebulę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
Na patelnię nałóż niewielką ilość mieszanki i uformuj mały naleśnik. Lekko rozgnieć naleśnik szpatułką.
Smaż placuszki po około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Czynność powtarzaj aż do zużycia całego preparatu.
Polska Babka Ziemniaczana tradycyjnie podawana jest jako przystawka lub danie główne z kwaśną śmietaną i świeżą pietruszką. Smacznego !