Zupa mleczna – Żydowska spólka

Skladniki
- 500ml mleka
- 1 jajko
- mąka
- 3 ziemniaki
- sòl
Przepis
- Obrac ziemniaki pokroić w kostke zalac niewielkom ilosciom wody i podgotowac.
- Jajko wybic do miseczki dodac odrobine soli lyżke maki wymiszac aby powstala jednolita masa.
- Gdy ziemniaki sa mientkie zalewamy mlekiem i gotujemy gdy zacznie wzec robimy kluski lane (wlewamy cienkim strumykiem mase ktora zrobilismy z jajka i maki)
- doprawiamy solą
Slowo od redakcji
Smak dziecinstwa ta zupe gotowawała na śniadanie moja babcia.
Zawsze przet szkola unosil sie ten zapach ktory sprawial uczucie przyjiemnosci i rodzinej atmosfery,
kturej w dzisiejszych caszach nie odnajdujie sie miedzy pudelkami od płatków i fałszywą czekoladą do kanapek.