Składniki :
1 duża zielona kapusta
500 g mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina)
1 posiekana cebula
1/2 szklanki surowego ryżu
1 jajko
1 łyżka papryki
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 puszka sosu pomidorowego
Instrukcje :
Umyj zieloną kapustę i usuń zewnętrzne liście. Zblanszuj liście kapusty zanurzając je we wrzącej, osolonej wodzie na około 3 minuty, następnie wyjmij je z wody i pozostaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, surowy ryż, jajko, paprykę, majeranek, sól i pieprz.
Weź schłodzony liść kapusty i połóż łyżkę mieszanki mięsnej u podstawy liścia. Złóż boki kapusty na farsz, a następnie szczelnie zwiń. Powtórz tę czynność z pozostałymi liśćmi kapusty i pozostałym farszem.
Gołąbki włożyć do dużego rondla i polać sosem pomidorowym. Dolać tyle wody, aby gołąbki były zanurzone w płynie.
Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 1 1/2 godziny lub do momentu, aż gołąbki będą ugotowane.
To wszystko ! Masz teraz pyszny przepis na gołąbki polskie.
Smacznego !