Składniki :
500 g ziemniaków
1 jajko
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Instrukcje :
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Około 20 minut.
Ziemniaki odcedzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę.
Do puree ziemniaczanego dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część zwijamy w długie kiełbaski i kroimy na mniejsze kawałki. Oprósz je lekko mąką, żeby się nie sklejały.
W rondlu zagotuj osoloną wodę. Dodajemy kawałki ciasta i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Około 2-3 minut.
Wyjmij Kopytki z wody łyżką cedzakową i poczekaj, aż odciekną.
Kopytkę można podawać na gorąco z roztopionym masłem i świeżymi ziołami.
Smacznego !